top of page
  • תמונת הסופר/תTake me to Finland

הקהילה היהודית - סיפור על גבורה ופטריוטיות

עד היום כשאני ואמא שלי הולכים ברחובות הלסינקי, אני מרגיש איך היא מסתכלת על בניינים ועל רחובות בצורה אחרת ממני. בתור אחת שגדלה פה ועלתה לארץ בגיל 18, יש לה סיפור על כל רחוב, על כל חנות ועל כל פינה בעיר. כשגדלתי שמעתי המון המון סיפורים שקשורים בקהילה היהודית בהלסינקי - פה נמצא בית הקפה אליו הגיעו תמיד אנשים מהקהילה, שם תמיד היו נפגשים הצעירים אחרי בית הספר, ובשכונה הזו גרה הדודה הזו והזו...ועוד ועוד סיפורים. תמיד אני שומע סיפור שלא שמעתי קודם לכן, ותמיד אני מבין שוב כמה חיי הקהילה כאן היו משמעותיים ומלאי התרחשויות, בקהילה קטנה בצפון הרחוק.

אמא שלי נולדה בפינלנד ב-1950, למשפחה יהודית שהשתרשה בפינלנד מאות שנים קודם ואשר ניהלה אורח חיים מסורתי. חייה של הקהילה היהודית היו שזורים בחיה של העיר הלסינקי בשנים הללו. בית הכנסת היה פעיל מאוד ממה שהבנתי, הקהילה שמרה על אורח חיים מאוד יהודי, ועד היום כשאנחנו הולכים ליד השוק בהלסינקי, אמא שלי מראה לי איפה היו החנויות של חלק מהמשפחות היהודיות בהלסינקי, איפה שגם לסבא שלי הייתה חנות למנועי סירות.


ממה שאני מבין, לאורך השנים, עוד מתקופת מלחמת העולם הראשונה, היהודים הפינים היו פטריוטים נאמנים לארצם ונלחמו עבורה במלחמת העולם הראשונה כשזו הכריזה על עצמאות מהצאר הרוסי שכבש אותה 100 שנה קודם לכן. פינלנד בתורה השיבה להם באותו מטבע, שכאשר במלחמת העולם השנייה, היא לא נתנה להיטלר וחבריו לגעת בקהילה היהודית, למרות לחץ גרמני חזק. זוועות השואה נחסכו מיהדות פינלנד, הודות לעמידה האיתנה של הממשלה הפינית העקשנית (תכונה פינית מאוד, העקשנות) שסירבו לפעול נגד אזרחיה ולמסור את יהודי פינלנד לידי גרמניה. למעשה, היהודים הפינים - סבי וסבתי בינהם, ניצלו בזכות אותה החלטה גורלית של ממשלת פינלנד.


עם זאת, לאחר משא ומתן גרמני-פיני בעניין הפליטים היהודים שהגיעו לפינלנד במהלך המלחמה, הסכימה ממשלת פינלנד לגרש שמונה פליטים יהודים שהגיעו בסירה לנמל הלסינקי ולמסור אותם חזרה לגרמנים. החלטה שעד היום מצרים ומבכים עליה הפינים. יתרה מזאת, על שמם של שמונת היהודים שנספו בשואה הוקם הקיבוץ "יד השמונה" ליד ירושלים, בו אגב גרים פינים, ובו תוכלו להנות מסופ"ש סקנדינבי מסורתי בבקתות עץ פיניות שהובאו מפינלנד.


מאז מלחמת העולם השנייה, כמו שכולנו יודעים, פינלנד חיה בשלווה יחסית מצד שכנתה ממזרח, התפתחה וגדלה לאחת מהמדינות המאושרות ביותר בעולם, וכך גם הקהילה היהודית שחיה בהלסינקי. בעבר חיו יהודים גם בעיר המערבית טורקו, אך היום מתרכזת הקהילה בעיקר בהלסינקי. בעיר ישנו גן ובית ספר יהודי יסודי, בית כנסת פעיל, ואירועי תרבות מפעם לפעם. אני חושב שביחס לשאר הקהילות היהודיות שאני מכיר בעולם, היהודים הפינים מאוד גאים בארצם, גם משום שזו בזמנו (מלחמת העולם ה-2) הגנה עליהם. תמיד הרגשתי שיש קשר חזק בין הקהילה היהודית לקהילה הפינית המקומית, ואמנם היהדות חיה וקיימת בזהותם של היהודים המקומיים, אבל כך גם הפיניות והפטריוטיות.


לאלו מכם המתעניינים בהיסטוריה יהודית, כדאי ללכת ולבקר בבית הכנסת הפעיל, ובאנדרטת יד השמונה בהלסינקי (בתמונה הראשונה למעלה), לזכר שמונת הפליטים היהודים שהחזירה פינלנד לגרמניה במלחמה, אנדרטה שהוקמה בצמוד לשוק המרכזי בהלסינקי. כמו כן, יש כמה בתי קפה מקסימים בבעלות יהודית בעיר עם אווירה מקסימה ואוכל נהדר שמזכיר את הבית ואני מאוד ממליץ לבקר בהם.


מוזמנים לכתוב לי ואגלה לכם את סודותיה של העיר הנפלאה לה אנחנו קוראים בית.

שלכם,

דורון

הלסינקי, דצמבר 2023

466 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


bottom of page